abm Yayınevi olarak geçtiğimiz ekim ayında başladığımız öneri sepeti serimizin ikincisi ile sizlerleyiz. Kasım Sepeti! Kasım Sepeti’ne geçmeden önce, eğer hala Ekim Sepeti önerilerimizi okumadıysanız, bir göz atın derim. “Ekim Sepeti” okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Kasım Sepeti’nin teması Disiplinler Arası İş Birliği! Hızla değişen ve gelişen dünyada bilgiyi ezberlemek yerine, çeşitli öğrenme uygulamalarıyla pekiştirilerek, kalıcı hale getirebilirsiniz. Özellikle okul öncesi dönemi gibi gelişim alanlarının en hızlı geliştiği bir dönemde öğrenilen bilgi ve deneyimlerin kalıcı hale gelmesi oldukça önemlidir. Öte yandan her çocuk kendine özel, farklı potansiyeller ile dünyaya gelmektedir. Bu potansiyellerin en üst seviyeye ulaşması için gelişim alanlarının desteklenmesi ve aynı zamanda bilgiyi bütünleştirme yetisinin kazandırılması gerekmektedir. Çocuklar öğrendikleri bilgi/deneyimleri bütünleştiremezlerse günlük hayatlarına entegre edemezler, günlük hayata entegre edilemeyen bilgi/deneyimler zaman içerisinde etkisi azalabilir. Peki, bir çocuğun birden fazla gelişim alanının desteklenmesi ve bunu bütünleştirmesini sağlamak nedir? Literatürdeki adıyla disiplinler arası iş birliğidir. Özellikle bugünlerde çok sık duymaya başladığımız bu kavram temelde bizlere şunu söyler; bir çocuğa bir konuyu öğretirken farklı disiplinlerden yararlanmak öğretilen bilgi/deneyimi daha kalıcı hale getirir. Nasıl mı? Örneğin; çocuklarınıza renkleri öğretirken renklerle ilgili bir kitap okuyun, böylelikle dil gelişimi desteklenir. Ardından renkleri kartonlara çeşitli geometrik şekillerde çizin böylelikle matematik becerileri gelişir. Daha sonra kartonlara çizdiğiniz geometrik şekilleri çocuğunuz ile birlikte kesin, ince motor becerileri gelişir. Geometrik şekillere çubuklar yapıştırıp hikâye oluşturun, böylelikle yaratıcılığı gelişir. Yukarıda bahsettiğim 4 farklı etkinlik temelde renkleri konu alır. Fakat farklı disiplinleri içerisinde barındıran bu etkinlikler çocuğunuzun potansiyelinin yüksek olduğu zekâ yapısı ile eşleştiğinde öğrendiği bilgiyi kalıcı hale getirir. Çünkü, her çocuğun öğrenme yöntemi kendisine özeldir. Bazı çocuklar görerek, bazı çocuklar duyarak bazı çocuklar yazarak daha iyi öğrenir. Siz tek bir konuyu farklı etkinlikler ile bütünleştirerek aktardığınızda çocuğunuzun en iyi öğrenme yöntemini keşfedip bilgilerini daha kalıcı hale getirmesini kolaylaştırırsınız. Ben de bu ay öneri sepetimizde çocuklarınız ile disiplinler arası iş birliği yapabileceğiniz abm Yayınevi ve Kidmosfer ürünlerini derledim. Kitap ve oyun içeriklerine uygun etkinlik önerilerini de listeledim. Çayınız veya kahveniz hazırsa Kasım Sepeti’nin önerilerine göz atalım.
Küçük bir not daha: İkincisini hazırladığımız öneri sepetleri serimizde, blog yazılarımızın yanı sıra youtube kanalımızda öneri sepeti incelemelerinin yer aldığı videoları yüklemeye başladık. Abone olarak bizi oradan da takip edebilir, öneri sepetlerimizin diğer detaylarına erişebilirsiniz. Kasım Sepeti videomuza ulaşmak için tıklayın!
Ebeveynlik yolculuğunuzda keyifli, bol kitaplı ve bol oyunlu günler dilerim. Ö. Çağla Acar abm Genel Yayın Yönetmeni Kidmosfer Kurucusu
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Dilediğiniz halde çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Detayli bilgi için lütfen tıklayınız.