“Yaratıcılık nedir?” derseniz, en kısa anlatımıyla farklı düşünebilme becerisi diyebiliriz. Bu ay sepetimizde yaratıcı düşünme becerisini destekleyecek kitap, oyun ve etkinlik önerileri yer alıyor. Yaratıcılık kavramını bir örnek ile açıklamaya çalışayım: Yetişkinlere “Bana hem sarı, hem yuvarlak hem de gökyüzünde olan bir şey söyler misin?” diye sorduğumuzda, çoğu yetişkin “Güneş” der. Aynı soruyu çocuklara yönelttiğimizde ise uçan sarı balon, tombul sarı bir kuş, roket gibi farklı cevaplar verebilirler. Buradaki mesele şudur: Yetişkinler doğru cevap verme kaygısıyla daha somut düşünürler. Çocuklar ise, doğru cevap verme kaygıları olmadığı için, daha özgür ve esnek düşünürler. Böylece daha özgün ve yaratıcı cevaplar/fikirler ortaya çıkar. Yaratıcılık potansiyelinin doğuştan her çocukta var olduğu kabul edilmektedir. Önemli olan ise bu potansiyeli açığa çıkarabilmek ve desteklemektir. Yaratıcılığın dört temel boyutu vardır. Bunlar, akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirmedir. Bu dört boyut birbirine bağlı olarak gelişir ve zenginleşir. * Akıcılık; hızlı ve akıcı bir şekilde belleğimizde yer alan bilgilerin kullanılmasıdır. * Esneklik; belleğimizde kullanılan bilgilerin ve üretilen fikirlerin kalıplar ile şablonlara bağlı kalınmadan esnek şekilde üretilmesidir. * Özgünlük; standart çözüm yolları dışında, alışılmadık ve eşsiz yollar geliştirebilme yeteneğidir. * Zenginlik; üretilen özgün fikirlere detaylar katmak ve ayrıntılandırmakdır. Bu dört temel unsur çerçevesinde kitap ve oyunlarla çocukların yaratıcı düşünme potansiyellerini geliştirebiliriz. Peki, çocukların yaratıcılık potansiyellerini geliştirmek için evde neler yapabiliriz? Hangi kitapları okuyabilir, hangi oyunları oynayabilir, hangi etkinlikleri yapabiliriz? Haydi gelin, çocukların yaratıcılık potansiyellerini geliştiren kitap, oyun ve etkinlik önerilerini beraber inceleyelim!
Her sepetimizde evde çocuklarınızla uygulayabileceğiniz etkinlik önerilerine yer vermeye özen gösteriyoruz. Bu sepette konumuz yaratıcılık olunca az malzemeli, çok düşünmeli bir etkinlik önerisini sizler için hazırladık. Üstelik sadece 2 tane malzemeye ihtiyacımız var: Oyun hamuru ve kürdan! Bu etkinlik ile en yüksek kuleyi, en uzun köprüyü, geometrik şekilleri tasarlayabilirsiniz! Eğer isterseniz bir süre tutup en kısa sürede en yaratıcı nesneyi yapacak kişiyi belirleyebilirsiniz. Az materyal ile bir ürünü tasarlamak çocukların yaratıcılığını geliştirmek için harika bir pratik olabilir! Bu etkinlikle yaratıcılığın dört unsuru olan esnek, akıcı, özgün ve zengin boyutlarını kullanarak, çocuğunuzun yaratıcı düşünme becerilerini geliştireceksiniz! Evet, Ocak Sepeti kitap, oyun ve etkinlik önerilerimiz bu şekilde. Bu süreçte çocuğunuzun yanında sabırla, merakla ve heyecanla ona eşlik etmenizi öneriyorum çünkü çocuklar bu heyecandan ve bu meraktan besleniyor, böylelikle kendilerini çok daha rahat ifade edebiliyorlar. Ocak sepetimizi 4-8 Yaş aralığındaki tüm çocuklara öneriyoruz. Ebeveynlik yolculuğunuzda keyifli, bol kitaplı ve bol oyunlu günler dilerim. Küçük bir not daha: Aylık olarak hazırladığımız öneri sepetlerinde blog yazılarımızın yanı sıra, Youtube kanalımızda öneri sepeti incelemelerinin yer aldığı videolara yer veriyoruz. Abone olarak bizi oradan da takip edebilir, öneri sepetlerimizin diğer detaylarına erişebilirsiniz. Ocak Sepeti videomuza ulaşmak için tıklayın! Ocak Sepeti ürünlerini incelemek ve satın almak için tıklayın! Ö. Çağla Acar
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Dilediğiniz halde çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Detayli bilgi için lütfen tıklayınız.